Избор извора и струје у процесу заваривања

Избор извора и струје у процесу заваривања

Процес заваривања је веома важан извор енергије, али електроде и жице за заваривање нису ништа мање важне. Висококвалитетне електроде и жице нам омогућавају да постигнемо квалитетно заваривање, што ће утицати на ефикасност и сигурност нашег рада.

Заваривање електродама
Заваривање премазаним електродама (ММА) је универзална метода која нам омогућава да заваримо танке и дебеле радне предмете под различитим условима. Можемо заварити многе врсте метала и легура у свакој ситуацији. Намотана електрода се састоји од металног језгра прекривеног посебним премазом, чија дебљина може варирати. Разликујемо танке, средње и дебеле обложене електроде, где је дебљина обложених електрода 20%, 20-40% и више од 40% пречника језгра, респективно.

Рутилно обложене електроде (Р) – најпопуларније електроде за општу употребу. Једноставни су за употребу, релативно ефикасни и омогућавају заваривање у скоро сваком положају осим вертикалног заваривања одозго надоле.

Алкалне лаг електроде (Б) – веома добре механичке особине заварених спојева се постижу и на ниским температурама због високе пластичности растопа. Могу се заваривати у свим положајима осим вертикално од врха до дна.

Целулозне намотане електроде (Ц) – омогућавају заваривање на терену под тешким условима уградње. Могу се заваривати у свим положајима, посебно вертикално од врха до дна.

Електроде обложене киселином (А) – омогућавају заваривање на глатким, равним површинама са средњим механичким својствима. У принудним ситуацијама могу се заварити у нижим, бочним и условним положајима.

Специјалне електроде – поред наведених типова поклопаца, доступни су и специјални поклопци: РА – Рутил киселински поклопац, РБ – Рутил алкални поклопац, РЦ – Рутил целулозни поклопац, РР – Рутил дебели поклопац.

Патон нуди електроде за електролучно заваривање: универзалне нове генерације „ЕЛИТЕ“, за заваривање угљеничних и нелегираних челика АНО 4, АНО 21, АНО 36, АНО 36, УОНИ 13/55, за заваривање високо легираних челика ЦЛ 11, ОЗЛ – 8.

Патон “ЕЛИТЕ” електроде су заједнички развили водећи стручњаци Патон и Патон Украине ИЕС ДЗУ ИЕС и Патон ИЕС. Задовољавају најбоље светске стандарде и погодни су за заваривање у свим ситуацијама, како за почетнике тако и за професионалце. У нормалним условима складиштења, не треба их загревати пре заваривања. “ЕЛИТЕ” електроде су намењене за ручно електролучно заваривање обичних и захтевних челичних конструкција са ниским садржајем угљеника до 0,25%. Електроде за распршивање заваривања имају смањену токсичност, што омогућава заваривање у затвореним просторијама без употребе посебне опреме за вентилацију.

Употреба електрода за заваривање је “елитни” Патон.
АНО 4 електроде дизајниране за угаоно, сучеоно и бушење заваривања метала од 3 до 20 мм. Погодан за заваривање обичних и већих нискоугљеничних челичних конструкција. За заваривање неротирајућих спојева водоводних цеви. Електроде Ø3 и Ø4 мм су погодне за заваривање у свим просторним положајима, осим заваривања одозго према доле; Електроде Ø5 и Ø6 мм су погодне за заваривање одоздо према горе у хоризонталној, вертикалној и вертикалној равни.

АНО 21 електроде се могу користити за пуњење, сучеоно и преклопно заваривање, као и за заваривање металних рупа од 3-20 мм. Погодни су за заваривање обичних и већих нискоугљеничних челичних конструкција са максималним садржајем угљеника од 0,25%. Користе се за заваривање неротирајућих прикључака ниског притиска, воде и гаса. Електроде Ø3 и Ø4 мм, погодне за заваривање у свим просторним положајима. Електроде Ø5 и Ø6 мм, погодне за доње, хоризонтално, вертикално и вертикално заваривање према горе.

АНО 36 електроде омогућавају заваривање са веома малим струјама – идеално за кућну употребу. Користе се за заваривање традиционалних нискоугљеничних челичних конструкција. Користе се за заваривање неротирајућих спојева цеви за воду и гас ниског притиска. Погодни су за заваривање зазора, сучеоно заваривање и металне рупе од 2-15 мм. Електроде су погодне за заваривање у свим просторним положајима.

УОНИ 13/55 електроде се користе за спајање метала где заварени шав захтева већу дуктилност и својства чврстоће у тешким временским условима. Посебно су погодни за заваривање одговорних конструкција које раде под динамичким оптерећењем на негативним температурама, до -40Ц. Погодни су за заваривање метала дебљине 3-30 мм. Електроде су дизајниране за заваривање угљеничних и нелегираних челика, на пример у бродоградњи. Могу се користити за уклањање потешкоћа у бацању. Електроде су погодне за заваривање у свим просторним положајима осим одозго према доле.

ЦЛ 11 електроде су дизајниране за заваривање производа од хром-никл челика отпорних на корозију који раде у тешким условима на температурама до 400 °Ц када