ИСТОРИЈА БИЉКЕ

Paton је један од водећих украјинских произвођача опреме и материјала за заваривање, а такође држи водећу позицију међу произвођачима у овој области у ЗНД.

Тренутно фабрика производи преко 30 модела опреме за заваривање у областима као што су:

 • Апарати за заваривање (од 150А до 630А);
 • Полуаутоматски апарати за заваривање (од 160А до 630А);
 • Инвертори аргонског лука (од 200А до 315А);
 • Уређаји за сечење ваздушном плазмом (од 40 до 100А);
 • Мултифункционални дигитални претварачи (од 250А до 350А).

Постројење има сопствену дизајнерску и технолошку базу и производне капацитете, опремљене висококвалитетном опремом за развој и производњу од нуле нових узорака опреме за заваривање и материјала који немају аналога у Украјини.

Са 60 година искуства у производњи, широким спектром опреме за заваривање и материјала највишег квалитета, излазимо у сусрет потребама професионалаца у заваривању, како у Украјини, тако иу преко 50 земаља.

60 године бренда PATON

1959

Оснивање Огледне станице, на иницијативу Б.Је. Патона, као један од елемената Института за електрозаваривање који је обухватао: Институт, Канцеларију за истраживачке пројекте и Истраживачки институт.

Током ових година, фабрика је увелико развила нове технолошке области, што је омогућило производњу не само појединачних јединица које су развили институт и ДКБ, већ и неких узорака у виду производње мањег обима. Један од њих је мали трансформатор СТСХ-250, намењен за монтажне и поправке.

1963

Године 1963. фабрика је произвела и почела да снабдева Чељабинску фабрику за ваљање цеви специјалним уређајима А 850 и А 943 за заваривање цеви великог пречника који се користе у гасоводима Бухара-Урал и Друзхба.

1964

Фабрика је 1964. године испоручила Волгоградском тракторском комбинату машине А 899 намењене за заваривање тракторских носача. Опрема за заваривање коју производи Истраживачки комбинат успешно је представљена ових година на међународним изложбама и сајмовима у Бриселу, Њујорку, Марсеју, Лајпцигу и на Изложби привредних достигнућа СССР-а.

1969

Дана 16. октобра 1969. године, посада свемирског брода Сојуз-6, коју су чинили космонаути В. Кубасов и Г. Шонин, извела је први пут у орбити заваривање електронским снопом, плазмом и потрошним електродама, користећи јединствену инсталацију Вулцан произведену у Експериментална биљка.

1970

У годинама 1970-1972 развијена су нова производна подручја, што је омогућило значајно проширење асортимана опреме за заваривање.

1972

1972. године фабрика је почела да производи специјалну опрему за пољопривреду.

1973

1973. године почела је производња специјалних вишестаницних исправљача ВМГ 5000 за бродоградњу, као и уређаја за електрошљако, контактно и микроплазма заваривање, које нису производила друга постројења у СССР-у.

1975

У фабрици је 1975. године произведена специјална опрема „Аракс” за совјетско-француски научни експеримент у свемиру између острва Кергуелен – Француска и села Согра на северу СССР-а помоћу ракете „Еридан”.

Три производа фабрике: исправљач ВМГ 5000, полуаутоматска машина А1114М и трансформатор СТСХ-250 добили су државни знак квалитета.

1976-1978

У 1976-1978, фабрика је успешно произвела и испоручила фабрици ЗИЛ технолошку линију У-851 за заваривање рамова, Цхартсизску фабрику цеви У 901 инсталацију за сакупљање и заваривање спојева вишеслојних цеви великог пречника, Харковски тракторски погон УД 133. инсталација за заваривање серијских склопова трактора Т-150.

1975-1980

Између 1975. и 1980. фабрика је испоручила преко 50 комплета опреме за заваривање у Јапан, Шведску, Немачку и Сједињене Америчке Државе. Аутомобилски гиганти постали су редовни потрошачи: ВАЗ, ЗИЛ и КАМАЗ.

1979

Фабрика је 1979. године произвела јединствену инсталацију „Евапоратор” за термичко испаравање метала и танкослојних премаза на свемирском комплексу „Саљут-6” у бестежинском стању и морском вакууму на многим узорцима од грађевинских материјала.

Овај значајан експеримент још једном је потврдио предност истраживачко-производног комплекса СЕЗ. ЕА Патон, који повезује научнике, дизајнере и произвођаче.

1980

Године 1980. произведен је читав комплекс специјалне опреме за заваривање за механизацију заваривачких радова, контролу операција у производњи вишеслојних цеви и испоручен у фабрику цеви Виксун.

Још један државни знак квалитета додељен је апаратима за заваривање електрошљаком А 550.

На Међународном сајму у Лајпцигу, инсталација за ливење електрошљаке УСх 118 освојила је златну медаљу.

Група стручњака ИЕЗ и ДКБ, као и директор фабрике ГБ Асоиантс, добили су Државну научну и техничку награду СССР-а за увођење инсталација и специјалних моћних извора напајања за претапање плазме у многим великим постројењима.

Опрема за заваривање се успешно продаје у предузећима Зхдановтиазхмасх, Хартсизск фабрика ужади, Волгоград Атоммасх, Куибисхев фабрика вентила и другим.

Опрема за заваривање и комплети резервних делова се испоручују у Аустрију, Мађарску и Канаду на захтев спољнотрговинских организација.

1984

3. јануара 1984. године за значајан допринос развоју науке и технологије у области заваривања и специјалне електрометалургије, Научно-технички комплекс ИЕЗ. ЕО Патон, који укључује Истраживачки институт, одликован је Орденом Октобарске револуције.

У јулу 1984. космонаути Свитлана Савицкаја и Володимир Јанибеков први пут у свету боравили су у комплексу Саљут-7 на отвореном простору 3 сата. Током 35 минута успешно су обављали операције сечења, заваривања, лемљења и прскања на металним плочама помоћу преносивог УРИ уређаја за електронски сноп произвођача Огледног погона.

1985

Године 1985. основан је Међусекторски научно-технички комплекс (ИСТЦ) у чијем саставу је и Истраживачки институт.

1988

Године 1988. основан је Међусекторски научно-технички комплекс (ИСТЦ) у чијем саставу је и Истраживачки институт.

1990-2000

Најтеже године у историји Огледног погона. Распад Уније значајно је утицао на индустрију свих синдикалних република, укључујући и Украјину. Потражња за јединственим инсталацијама за различите методе заваривања је значајно смањена, фабрика је значајно смањила производњу.

Морали смо оставити велику грану биљке. Сва опрема је превезена у главни погон. Упркос томе, фабрика је наставила да производи нова ЕЕЗ и ДКБ решења, али за стварне поруџбине потрошача у земљама ЗНД.

Крајем 1990-их дошло је до оживљавања индустријске производње и грађевинарства. Потражња за изворима напајања за различите методе заваривања брзо расте.

Донета је одлука да се савлада производња најпопуларнијих трансформатора, исправљача и полуаутоматских уређаја. Фабрика је самостално развила и овладала малом производњом трансформатора типа СТШ за струје од 250, 315 и 400 ампера, исправљача типа ВД за струје од 250, 315 и 400 ампера и модернизованих полуаутоматских уређаја за струје од 180, 250 и 315 ампера.

2000-2010

Почетком 21. века, ВСЕ је завршио радове на УСГД уређају за стабилизацију лука, који значајно побољшава процес заваривања наизменичном струјом и омогућава заваривање алуминијумских легура мале дебљине коришћењем трансформатора као извора напајања.

Радници фабрике су финализирали серијске трансформаторе СТШ и у њих уградили стабилизаторе сагоревања лука СРС. У ВД исправљачима је обезбеђена могућност уградње два мала блока, што побољшава побуду лука и елиминише лепљење електроде при заваривању при малим струјама коренског завара не само цеви, већ и других металних конструкција.

Полуаутоматски уређаји су значајно модернизовани и уведене су две верзије: напајање је у истом кућишту са механизмом за напајање, а исправљач и јединица за напајање су направљени одвојено.

2006

До сада је фабрика, узимајући у обзир појаву инвертерских извора напајања на међународним тржиштима, углавном за ручно електролучно заваривање, формирала групу радника и задужила их за развој и покретање производње инвертерске опреме.

2008

У 2008. години фабрика је већ производила мале серије инвертора за ручно електролучно заваривање за струје од 120, 160 и 200 ампера у три модификације.

2013

До 2013. године фабрика је испуњавала посебне поруџбине за опрему за електролучно заваривање, наваривање и електропретапање шљаке.

2013. Не само да се повећава ефикасност конвенционалних извора напајања, већ у великом броју инвертерски извори нису намењени само за ручно електролучно заваривање.

У складу са посебним поруџбинама, производња моћних извора напајања за заваривање електрошљаком и претапањем на струјама од 3.000, 6.000 и 10.000 ампера, као и три типа трактора за заваривање потопљеним луком и пуњеним језгром на струјама до 1.000 ампера настављено. Као извор напајања за тракторе, фабрика развија и имплементира универзалне ВСУ исправљаче за струје од 630 и 1200 ампера.

Земља наставља рад на постројењима за производњу металних конструкција, грађевинским компанијама које широко користе електролучно заваривање.

Због тога је фабрика 2013. године овладала производњом вишестаничних исправљача за струје од 630 и 1200 ампера и за монтажне и поправне радове, а такође је значајно повећала производњу инвертерских уређаја.

2014

Фабрика је 2014. године завршила производњу јединствених 4 јединице за заваривање ротора турбина за харковско удружење „Турбоатом“.

Уређаје је развила Пројектна бироа Института и заједно са инсталацијом успешно су имплементирани у Турбоатому.

2015

Погон је од почетка 2015. године наставио развојне послове у области опреме за заваривање.

Тако је у мају 2015. године почела серијска производња баластних реостата РБП-304 за регулисање струје заваривања при вишестаничном заваривању Патон исправљачима. Од јуна 2015. године у производњу су уведени универзални исправљачи за заваривање ВДУ-6303П и ВДУ-1202П, намењени за аутоматско и полуаутоматско заваривање у заштитним гасовима и под флуксом, као и за ручно лучно заваривање вештачким електродама свих врста. Глатка регулација напона и струје заваривања се врши помоћу електронског управљачког система. Када су опремљени баластним реостатима, ови исправљачи се могу користити као извори напајања за више станица.

Такође почетком маја 2015. фабрика је завршила уговор, заједно са Државним пројектним бироом Института, за Укрспетсекпорт за развој и производњу серије опреме за заваривање за тропску климу са побољшаним својствима и повећаном поузданошћу.

Модел ВС-650 СР исправљачи за заваривање у комплету са јединицама БП-608, као и ВДИ-200Р инвертерски исправљачи, тестирани су и испоручени за употребу у бродоградилишту у југоисточној Азији (Мјанмар).

У јуну 2015. пуштена је у продају прва серија нових “ПАТОН” инвертера за заваривање серије “ЕЦО”. Серија “ЕЦО” је еколошки прихватљива и економична. Кључне предности ових уређаја су мала тежина и димензије и могућност рада са слабим (опуштеним) мрежама, што је важно при избору апарата за заваривање за кућне потребе. Упркос принципу свеобухватне економичности који је коришћен у развоју серије “ЕЦО”, ови уређаји су опремљени само висококвалитетним електронским компонентама и механичким модулима. Серија “ЕЦО” намењена је за ручно лучно заваривање електродом прикљученом на кућну мрежу (220 В) и представљена је са три модела за струје заваривања од 160 А, 200 А и 250 А, при оптерећењу од 40%.

У октобру 2015. фабрика је заузела водећу позицију у ТОП 5 продаје ланца Епицентер К. Марка. Производи фабрике успешно се такмиче са другим страним произвођачима, истичући чак и кинеске произвођаче опреме за заваривање по питању „цена-квалитет“. Главни разлози за стабилно интересовање купаца за опрему фабрике ТМ ЕВО су:

 • домаћа производња (произведено у Украјини),
 • подешавање рада уређаја на смањеном мрежном напону (од 170 В),
 • Гарантни рок је 2 године,
 • конкурентна цена.

Почетком новембра 2015. године фабрика је испоручила опрему за заваривање за преопремање фабрике аутомобила ЦКД Кутна Хора као Група компанија (Чешка) – СЦБ Фоундри, која је један од највећих произвођача висококвалитетних ливених производа у Европи. ЦКД Кутна Хора има кредитни рејтинг ААА (Екцелентни) и једна је од сто најстабилнијих компанија у Чешкој. Флота специјализоване ливничке опреме ЦКД Кутна Хора Фабрике аутомобила као Групе компанија допуњена је ПАТОН опремом за заваривање:

 • универзални исправљачи за заваривање ВДУ-1202П – за рендисање ливачких производа са угљеничном електродом,
 • Вишестанички исправљачи за заваривање ВДМ-1202П у комплету са баластним реостатима РБП 302 – за вишестанично заваривање електродама пречника до 5 мм различитих металних конструкција за производњу вагона и локомотива,
 • ВС-650СР исправљачи за заваривање – за заваривање различитих конструкција теретних вагона у ЦО2 окружењу,
 • ВС-650СР исправљачи за заваривање у комплету са баластним реостатима РБП 302 – за заваривање у више тачака са електродама до 5 мм,
 • Полуаутоматске машине за заваривање ПС-351.2 и претварачи аргонског лука АДИ-200С – за ремонт фабрике аутомобила.

У децембру 2015. фабрика ће почети са производњом потпуно дигиталних претварача за заваривање серије ВДИ Профессионал, као и полуаутоматских машина ПСИ-250С и ПСИ-250Р са новом контролном таблом и дигиталном контролом параметара. Дигитална контролна табла омогућава заваривачу да лако и прецизно одабере режим заваривања и прилагоди параметре процеса заваривања, од основне вредности струје заваривања до прецизних подешавања струјно-напонске карактеристике, нивоа врућег старта, амплитуде струје у пулсном режиму итд.

2016

Почетком 2016. године, Погон ће заједно са Институтом ДКБ завршити уговор за изградњу машина за развој и производњу специјализоване опреме за електро-шљако заваривање метала дебљине до 450 мм. Као део рада на пројекту, стручњаци развијају серију специјализованих уређаја за заваривање: А-535 апарата за заваривање у комплету са ТСХС 1000-3 трансформаторима за заваривање. Захваљујући овом пројекту, Фабрика наставља са развојем и производњом специјализоване опреме за заваривање шљаком, која је тражена у великим индустријским предузећима.

У марту 2016. године Одсек је завршио радове на специјализованом аргон-лучном инвертору за континуално заваривање метала различитих дебљина. Дигитални АДИ-230П вам омогућава да заварите тешке металне конструкције различитих дебљина континуалним заваром, као и да програмирате 6 фаза промене струје заваривања – од 12 до 230 А.

Такође у марту 2016. фабрика је почела испоруку два нова модела опреме за заваривање за трговачке ланце Епицентер К под брендом ЦОМПАСС:

 • ЦОМПАСС ИВМ-200 инвертер апарат за заваривање за ручно електролучно заваривање једносмерном струјом,
 • Комбиновани заваривач инвертерског типа ЦОМПАСС ЦВМ-200 у верзији са једном станицом за ручно електролучно заваривање, аргон-лучно заваривање и полуаутоматско заваривање у окружењу заштитног гаса једносмерне струје.

Почетком априла 2016. ДЗЗУ ИЕЗ им. ЕО Патон производи електроде најпопуларнијих брендова по класичној рецептури: АНО-21, АНО-36, АНО-4, АНО 13/45, УОНИ 13/55, МР-3, специјалне електроде за наваривање Т-590 бренд, ТсЦх-4 заваривање ливеног гвожђа, за заваривање високолегираних челика ОЗЛ-8 и ТсЛ-11, као и електрода серије Елите према побољшаној смеши Института за електрозаваривање. Е.О. Патон: Елите АНО-36, Елите МД6013, Елите АНО 21.

Фабрика ће до краја априла завршити други уговор за развој специјализоване опреме за електро-шљако заваривање производа дебљине до 200 мм. Специјалисти су развили серију специјализоване опреме за заваривање: самоходна машина за заваривање АСХ115 заједно са исправљачима за заваривање ВДУ-1202П као извори напајања успешно се користе за заваривање резервоара и металних конструкција зграда.

У априлу 2016. године, инвертори за заваривање ВДИ-160Е биће испоручени у Пољску за дистрибутивну компанију која планира да представи ПАТОН уређаје на европским тржиштима, укључујући Чешку Републику, Литванију, Летонију, Молдавију и друге земље. Месечно се на грузијском тржишту прода више од сто уређаја, успостављен је сервисни центар и у току су преговори о испоруци ПАТОН производа у Јерменију и Азербејџан преко грузијске дистрибутивне мреже.

У јулу 2016. фабрика ће испоручити прву серију претварача за заваривање у Кореју за дистрибутивну компанију која планира да уведе ПАТОН опрему на тржишта Кореје и других земаља азијско-пацифичког региона.

У септембру 2016. године фабрика је завршила развојне радове и покренула серијску производњу линије једноструких и двоструких инвертерских полуаутоматских апарата за заваривање типа ПСИ, намењених за ручно електролучно заваривање (РДС „ММА“).

У октобру 2016. ДЗЗУ ИЕЗ им. ЕО Патон је завршио пројекат за Укроборонсервице за стварање аутоматског система координације минобацача. Тим специјалиста Одељења је посао завршио у рекордном року – 1 месец, а пројекат је представљен на 13. Међународној специјализованој изложби “Оружје и безбедност – 2016”, 11-14. октобра 2016. године у Међународном изложбеном центру.

Од 1. октобра 2016. године отвара се нова продавница ПАТОН у Дњепру – једном од највећих индустријских, економских и транспортних центара Украјине.

У новембру 2016. године фабрика је започела масовну производњу новог модела инвертерских полуаутоматских апарата за заваривање – ПСИ-150С. Дигиталне инверторске полуаутоматске машине ПАТОН ПСИ-150С у једнокомпонентној верзији намењене су за ручно електролучно заваривање (РДС „ММА“), аргонско лучно заваривање (АРГ „ТИГ“) и полуаутоматско заваривање (ПА „МИГ/МАГ“) у окружењу заштитних гасова и смеша трајног састава. Посебност овог модела је у томе што је контролна табла јединице за довод жице у уређају дигитална.

2017

У јануару 2017. ДЗЗУ ИЕЗ им. ЕО Патон је завршио рад на прототиповима независних додавача жице БП-5 и БП-15-4 за линију инвертора за заваривање Профессионал серије произвођача ПАТОН. Овај развој омогућава заваривачима да у потпуности ослободе потенцијал ове линије опреме. Штавише, до краја јануара биће развијен прототип савремене инсталације за микроплазма распршивање прашкастих материјала на површину производа који захтевају повећане радне услове у погледу отпорности на хабање и корозију, као и за реновирање истрошених површина и специјалних премаза. .

Почетком 2017. године фабрика је набавила технолошки напредну опрему ТРУМПФ и покренула фабрику за производњу кућишта за опрему за заваривање, ау марту – линију за лакирање прахом. Увођење сопственог простора за производњу кућишта не само да ће значајно смањити трошкове читаве линије опреме за заваривање марке ПАТОН, већ ће успоставити и производњу металних производа за друге секторе украјинске привреде, и то:

 • прављење инструмената,
 • мало инжењерства,
 • производња делова за железничке вагоне,
 • конструкција (кровни лимови),
 • намештај (блиндирана врата и друге металне конструкције),
 • лабораторијска опрема (сталци, ормарићи, полице, столови итд.),
 • стамбене и комуналне услуге (електричне плоче и опрема за јавне зграде).

Експериментално одељење Института за електрозаваривање по имену ЕО Патон наставља традицију Патонове школе – јачање веза са индустријом.

Мото фабрике: поузданост, квалитет, традиција, сада помаже у проналажењу поузданих веза са потрошачима опреме за заваривање.

Дугогодишње искуство у производњи јединствених инсталација и напајања за различите методе заваривања омогућава запосленима у фабрици да са оптимизмом гледају у будућност, јер без заваривања није могућ ниједан вид индустријске производње.

Патон уређаји ће увек бити тражени међу потрошачима не само у Украјини.

2018

У 2018. години извршена је модернизација производа: у серијску производњу уведене су ажуриране верзије инвертерских апарата за заваривање из серије ЕСО, ПСИ из серије Стандард, као и ПСИ-315 ПРО-380В.

У априлу 2018. године Фабрика је успешно завршила процес сертификације ПАТОН™ електрода за заваривање за продају на европским тржиштима. Добијени ЦЕ сертификат омогућава Фабрици да овим производима слободно снабдева 25 земаља Јединствене економске зоне, као и земље које признају европски сертификат.

Серијска производња нове опреме – аутономне расхладне јединице ПАТОН™ БАО-7, чија је главна намена висококвалитетно хлађење и обезбеђивање циркулације расхладне течности у затвореном систему при раду са опремом за заваривање.

У оквиру извозне стратегије, ПАТОН производи се представљају на међународним изложбама Индустријско пролеће у Тарги Киелце (Пољска) и 17. Међународном индустријском форуму у Кијеву.

У области производње класичне опреме за заваривање, Огледни погон је успешно реализовао пројекат набавке извора заваривања од 5.000 ампера (ВМГ-5000) за многа водећа украјинска предузећа у рударској и металуршкој индустрији.

2019

ВДИ уређаји серије МИНИ, ЕСО и ПРО су модернизовани, услед чега су уређаји повећали своје перформансе када се напајају из ослабљене мреже, а уређаји професионалне серије су добили ЛЦД екран са вишејезичним интерфејсом за лаку конфигурацију. Развој и производња прве серије (по захтеву купца) даљинских управљача за уређаје серије ВДИ ПРО са струјама заваривања од 300 ампера, који значајно повећавају удобност и ефикасност опреме и мобилност заваривача.

Квалитативно унапређен и проширен комплетан сет ПАТОН на полуаутоматским машинама – поред полуаутоматског горионика и кабла са стезаљком за масу, стандардном сету за испоруку додат је и кабл за заваривање са држачем електроде, а професионална серија полуаутоматске машине опремљене су Абицор Бинзел прибором.

Почела је серијска производња новог, ефикасног инвертерског исправљача ПАТОН Д ВДИ-500 називне струје заваривања до 500 ампера – првог у планираној линији ефикасних инверторских уређаја за 500/630/1200 ампера.

Производња ПАТОН™ електрода је сертификована у складу са међународним стандардом ИСО 9001:2015. Тиме је потврђено да се фабрика у свом раду стриктно придржава принципа управљања квалитетом, као што су оријентација на купца, лидерство, мотивација особља, процесни приступ и континуирано усавршавање.

ПАТОН™ производи су представљени на међународним изложбама: 18. Међународни индустријски форум (Кијев, Украјина) и МацТецх 2019 (Каиро, Египат). У оквиру 18. Међународног индустријског форума, Фабрика је била партнер 13. такмичења заваривача, обезбеђујући опрему – најновије ПАТОН™ АДИ-200 ПРО АЦ/ДЦ уређаје за аргон лучно заваривање и другу подршку за такмичења у 141 методи. / ГТАВ категорија.

2020

2020-2021 је била година обнове и иновација за Патон Интернатионал. Тренутно, Патон центар за истраживање и развој и производња развијају, тестирају и пуштају нове моделе уређаја и проширују асортиман индустријске опреме. Доступни су нови ПРО-630 инвертер, СтандардМиг-270, 350 полуаутоматски, ПроТИГ-315 АЦ/ДЦ аргон лучни инвертер, СтандардЦУТ-100 и ПроЦут-40 машине за сечење ваздушном плазмом. полуаутоматске машине са могућношћу течног хлађења, као и свеобухватна решења за заваривање.

2021

У 2021. години изглед Патон уређаја и лого су потпуно промењени због ширења тржишта и извозне оријентације. Освојена су нова тржишта, а то су Аустралија и Шпанија. Уједињени Арапски Емирати и други.

У 2021. години, Центар за истраживање и развој Патон почеће да ради на роботизацији уређаја за заваривање, уређаја са синергијским управљањем и генерално на унапређењу и унапређењу функционалности уређаја за заваривање.

Већ у новембру 2021. године представљен је први украјински колаборативни робот развијен у сарадњи са Квеедо Роботицс, који значајно повећава ниво продуктивности, квалитета и тачности завара.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare
What are you looking for in Partdo?